Община Царево спусна информационно затъмнение за десетте малки къщички в Синеморец,

...
Община Царево спусна информационно затъмнение за десетте малки къщички в Синеморец,
Коментари Харесай

Община Царево засекрети досието "10 къщички" в Синеморец

Община Царево спусна информационно затъмнение за десетте " дребни къщички " в Синеморец, както и за други застроителни мероприятия.   След като през април под цивилен натиск общината най-накрая разгласява онлайн указател на издадените документи в раздел „ Устройство на територията “,  от този момент нищо не е обновено.

Кметът Георги Лапчев дълго отхвърляше гласност за строителните обекти на морския бряг и особено за вилата на известен столичен проектант в местността " Поляните ".  В началото на април фейсбук групата „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг “ () призова гражданите всеобщо да подават заявление по Закона за достъп до информация общината да даде по електронен път разрешителното за градежа на въпросната постройка (за законността й текат прокурорски проверки).  Гражданите се отзоваха на апела и под дъжда от заявки общината реагира - на 12 април на уеб страницата й изгряха “ 6 категории с документи – екселски таблици ()

Но откритостта на кметството се изчерпа с това. Справка, направена на 15 октомври, демонстрира, че екселските таблици не са актуализирани и допълвани повече от 6 месеца. Последната редакция е от 12 април и е в секцията " Издадени разрешителни за градеж “. В другите 5 категории документите са с още по-задна дата.

Липсата на настоящи данни е спънка за дейните жители да наблюдават какво се случва на територията на общината и надлежно да реагират в точния момент, в случай че подозират че нещо не е наред.

Очевадният образец:

През пролетта на 2021 г. в два парцела с обща повърхност от 1,09 Дка, в местността „ Поляните “, се появяват 10 броя 2-етажни къщички за посетители. Описанието „ къщички “ е посочено в уеб страницата на въпросните обекти. След питане по ЗДОИ до Община Царево излиза наяве, че „ къщичките “ се водят преместваеми обекти, надлежно за тях не е належащо издаване на строително позволение. От общината показват, че за обектите има издадени позволения за слагане по чл.56 от Закон за устройство на територията. Разрешенията са 2 на брой, за по 5 преместваеми обекта с комерсиална цел, а датите на издаване са надлежно: 21.01.2021 и 25.03.2021. Недоумение буди фактът, че посочените позволения за слагане не попадат в оповестения общински „ Регистър позволения за слагане на преместваеми обекти и детайли на градското обзавеждане “. Последната дата на редакция на въпросният документ е с дата: 05.10.2020г. () Това автоматизирано значи, че жителите не могат да ревизират какъв брой преместваеми обекта имат издадени позволения за 2021 година.

За 10-те „ къщички “ РИОСВ-Бургас е излязла със мнение, че капиталовото предложение може да бъде осъществено след създаване на местна пречиствателна станция за отпадъчни води (ЛПСОВ) - документ с № ПД-3130(14.01.2019), публикуван от районната екоиспекция. За построяването на сходно оборудване е належащо строително позволение, издадено от Община Царево. В регистъра на уеб страницата на общината () сходен документ липсва. Последната дата на редакция на въпросният указател е с дата: 12.04.2021г. Липсва информация и дали локалното пречиствателно оборудване е въведено в употреба. Това става видно от „ Регистър на обектите, въведени в употреба “. Последната редакция на регистъра е от миналата зима -  от 22 декември ().

Ако приемем за " чиста монета " данните, публикувани на уеб страницата на Община Царево, излиза,  че " десетте дребни къщички " не дават отговор на нормативните условия за употреба. Но обектите приемаха посетители през отминалото лято.

Битката на жителите с общината за неприкритост и бистрота явно би трябвало да продължи, с цел да знаем какво действително се случва. Асбудното е, че се постанова всякога да желаеме информация по ЗДОИ, с цел да получим данни, които би трябвало да са публикувани на уеб страницата на общината. Остава усещането, че някой се пробва да откаже жителите да упражняват надзор и да бъдат коректив на локалната власт.

За всички документи, касаещи въпросните „ къщички “ е изпратено питане по ЗДОИ до виновните институции – Община Царево, РДНСК-Бургас, РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция и ВИК-Бургас. Очакваме отговорите с голямо неспокойствие. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР